Как да направите пролетното почистване вкъщи лесно и бързо

АлексИна Клийн

Пролетта е чудесно време за основно почистване на дома, за освобождаване на повече място за всички нови и хубави придобивки и за организиране на реда вкъщи. Пролетното почистване може да се окаже приятна задача, ако се доверите на няколко съвета, които ще ви помогнат това да стане бързо и лесно.

Организирайте задачите и времето си

Подредете основните места за почистване и тези, които се нуждаят от повече внимание, в списък. Такива могат да бъдат, например, библиотеката, прозорците в дневната, определени шкафове и т.н.

Ще си спестите много време, ако успеете да съвместите няколко задачи, които да свършите едновременно – докато чакате препаратите за почистване да подействат върху печката, може да се заемете с чистене на мивката.

Пригответе нужните почистващи препарати

Уверете се, че разполагате с всички необходими почистващи препарати, преди да започнете с пролетното почистване. Осигурете си и достатъчно торби за смет, които да използвате за всичко излишно. Микрофибърните къри ще ви свършат чудесна работа при почистването на различни повърхности, включително и за прозорците. Старайте се да държите всичко, което ви е нужно при чистенето, на една ръка разстояние.

Изхвърлете ненужните вещи

Прегледайте добре вещите си и подарете, продайте или изхвърлете всичко ненужно. Не се затрупвайте със стари и непотребни неща, които само заемат място, и осигурете такова за всичко ново. Обърнете специално внимание на дрехите в гардероба си, обувките и книгите.

Почистете добре кухнята

Кухнята е мястото, което най-много се замърсява в един дом – следите от готвене, разпилените пакетчета с различни подправки, пръските по плота и мивката и т.н. Отделете посудата, която не ви трябва, и преценете дали да я подарите или изхвърлите. Пролетното почистване е идеален повод да се заемете с тази задача малко по-детайлно.

Как да направите пролетното почистване вкъщи лесно и бързо

Сортирайте нещата на купчини

Изпразнете всички шкафове и сортирайте съдържанието им на купчини, така че да прецените какво ви е нужно и какво не.След като шкафовете са празни, лесно можете да ги почистите добре и от вътрешната страна, а след това ще е много по-лесно да си подредите вещите в тях. Така можете да почистите и всеки предмет поотделно, преди да бъде прибран.

Проверете козметиката и лекарствата си

Проверете добре сроковете на годност на различната козметика, която притежавате. Това се отнася както за бялата, така и за декоративната козметика. Имайте предвид, че срокът на годност на повечето козметични продукти обикновено е не повече от три месеца.

Същото се отнася и за домашната ви аптечка. Прегледайте детайлно всяко лекарство, което притежавате и изхвърлете тези, чиито срок е изтекъл.

Почистете климатиците

Почистването на филтрите на климатиците също е задача, която не трябва да пренебрегвате. Понякога се налага да правите това няколко пъти в годината, но се възползвайте и от времето през основното пролетно почистване, за да не оставите нещо недовършено.

Почистете фугите в банята

Често не разполагаме с достатъчно време, за да направим пълно почистване на банята, което води до натрупване на повече мръсотия във фугите на банята. Сега е моментът да се заемете и с тях. Ако имате плочки в коридора, например, обърнете внимание и на тях.

Подредете мазето или тавана

Ако разполагате с мазе или таван, то пролетното почистване е страхотна възможност да подредите вещите си в тях. Сортирайте ги и изхвърлете ненужните неща.

Как да направите пролетното почистване вкъщи лесно и бързо

Почистете пода накрая

Почистването на пода трябва да е последната задача във вашия списък. След като сте почистили и прибрали всички вещи по местата си, може да си пуснете любима музика и да се заемете с подовите настилки.

Потърсете помощ

Всичко, което не може да се почисти с препаратите от магазина, може да бъде почистено с професионални такива. Свободното време също е важен фактор, когато говорим за пролетно почистване. Ако не разполагате с такова или просто искате да се отдадете на по-интересни и забавни занимания, бихте могли да потърсите професионална помощ от почистваща фирма, която да свърши всичко това вместо вас. Този вариант е чудесен начин да се сдобиете с идеално чист и подреден дом, без да губите излишно време и енергия – тях може да подарите на семейството си или да ги вложите в любими дейности. Звучи прекрасно, нали?

Хареса ли ви статията?